Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Σχετικά με την εικόνα της Παναγίας της Ζιδανιώτισσας

Από την Παρασκευή της Διακαινησίμου, ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής, βρίσκεται όπως κάθε χρόνο στην πόλη μας η θαυματουργική εικόνα της Παναγίας της Ζιδανιώτισσας που φυλάσσεται στο ομώνυμο μοναστήρι. Μετά την λιτανεία της στους κεντρικούς δρόμους της Κοζάνης (την Κυριακή του Θωμά), η εικόνα μεταφέρεται στους ναούς της πόλης προς πνευματική ενίσχυση και αγιασμό των πιστών. Τελούνται Θείες Λειτουργίες, Εσπερινοί, Παρακλήσεις και αγρυπνίες. Εμείς με τη σειρά μας θα υποδεχθούμε την ιερή εικόνα την Δευτέρα 22 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα. Θα παραμείνει στο ναό μας μέχρι και την Παρασκευή 3 Ιουλίου και θα τελούνται καθημερινά ακολουθίες (το αναλυτικό πρόγραμμα των ακολουθιών θα δημοσιευτεί τις επόμενες εβδομάδες).

Λίγα λόγια για την ιστορία της εικόνας:
 Η σεπτή και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας είναι από τα λίγα κειμήλια που διασώθηκαν δια μέσου των αιώνων μέχρι σήμερα, αφού πέρασε από πολλές μπόρες και φουρτούνες της ιστορίας.
Μας είναι άγνωστος ο αγιογράφος, καθώς και ο χρόνος που φιλοτεχνήθηκε. Γεγονός είναι πάντως ότι η εικόνα αυτή είναι πολύ παλιά. Ασημώθηκε με βαρύ ασήμι το 1755 από τον τεχνίτη Θεόδωρο από τους Καλαρύτες Ιωαννίνων, όπως φαίνεται και από τη σχετική επιγραφή που βρίσκεται στη βάση της εικόνας επί Αρχιερατείας του Επισκόπου Σερβίων και Κοζάνης Ιγνατίου.
Αναφέρεται, ότι το έτος 1918 έπληξε την Κοζάνη θανατηφόρα γρίπη, η οποία σταμάτησε με θαυματουργική παρέμβαση της Παναγίας της Ζιδανιώτισσας, που μεταφέρθηκε στην πόλη, όπου τελέστηκαν αγρυπνίες, παρακλήσεις και λιτανείες. Πολλές μαρτυρίες υπάρχουν επίσης από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα για θαύματα της Παναγίας στην οποία καταφεύγουν οι πιστοί στις δύσκολες περιστάσεις της ζωής τους, επιζητώντας την ίαση της ψυχής και του σώματος.