Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Τα Εισόδια της Θεοτόκου.


Πανηγυρίζει, αγαπητοί αδελφοί, και λαμπρώς εορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας την Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου στον ναό του Σολωμόντος. ''Ὁ καθαρώτατος ναὸς τοῦ Σωτῆρος, ἡ πολυτίμητος παστὰς καὶ Παρθένος, τὸ Ἱερὸν θησαύρισμα τῆς δόξης τοῦ Θεού(όπως αναφέρει το κοντάκιο της εορτής), εισάγεται σήμερα στο πιο ιερό μέρος του ναού, στα Άγια των Αγίων όπου σύμφωνα με την παράδοση εισερχόταν μια φορά τον χρόνο μόνο ο Αρχιερέας για να θυμιάσει την Κιβωτό της Διαθήκης. Οι γονείς της Παναγίας, θέλοντας να εκφράσουν στο θεό την απέραντη ευγνωμοσύνη τους για την γέννηση της κόρης τους αποφάσισαν να την αφιερώσουν στον ναό σε ηλικία τριών χρονών. Εκεί η Παναγία μας έζησε μέχρι που έγινε δώδεκα ετών, ενώ καθημερινά άγγελος Κυρίου της έφερνε τροφή και την διακονούσε. Σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας μας, η είσοδος της Παρθένου Μαρίας στα Άγια των Αγίων και η εκεί διαμονή της μέχρι την ώρα που την μνηστεύθηκε ο Ιωσήφ, αποτελεί μέρος του σχεδίου του Θεού για την σωτηρία των ανθρώπων. Ο Θεός δηλαδή, θέλοντας να προστατέψει και να διατηρήσει αγνή και αμόλυντο την μέλλουσα να γίνει Μητέρα του Υιού Του, την δέχεται στα άδυτα του Ναού, και την σκεπάζει και την γαλουχεί με την διαρκή παρουσία Του και αποστέλλει άγγελο να διακονεί την Παναγία. Μέσα στο πλέον άγιο επί της γης περιβάλλον, δεν μπορεί να γνωρίσει η Μαρία την κακία του κόσμου, ούτε την αμαρτία, ούτε την αλλοίωση που επιφέρει στον άνθρωπο ο εγωισμός, η κενοδοξία και τα άλλα πάθη. Παραμένει λοιπόν καθαρή από κάθε πνευματικό ρύπο και γνωρίζει σε βάθος την αγάπη του Θεού, και την διαρκή παρουσία Του στη ζωή της.
Αξίζει να σημειώσουμε πως το γεγονός των Εισοδίων δεν αναφέρεται σε κανένα από τα τέσσερα Ευαγγέλια. Στοιχεία για το περιστατικό αυτό αντλούμε από το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου. 
Τα Εισόδια της Παναγίας μας που γιορτάζουμε σήμερα ας γίνουν αφορμή να προετοιμαστουμε κ εμείς για τα δικά μας «εισόδια» στον Ναό. Ας εξομολογηθούμε, ας νηστέψουμε ας κάνουμε ελεημοσύνες για να μπορέσουμε να εορτάσουμε πραγματικά τα Εισόδια της Παναγίας μας κατευθυνόμενοι προς το Ποτήριον της Ζωής, προς τη Θεία Κοινωνία. Και πολύ περισσότερο ας κανουμε τις ανάλογες πνευματικές προετοιμασίες για να ''φθάσουμε'' στη γιορτή της ενανθρωπήσεως του Θεού και Λόγου του Θεού άσπιλοι και άμωμοι.