Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ευχόμαστε σε όλους καλό και ευλογημένο μήνα. Ο Οκτώβριος περιέχει πολλές σημαντικές εορτές τόσο χριστιανικές όσο και εθνικές. Στις 11 του μήνα γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Κοζάνης από τον Τουρκικό ζυγό. {Μετά την μάχη του Σαρανταπόρου στις 9 Οκτωβρίου του 1912, που υπήρξε η πρώτη πολεμική επιχείρηση της Ελλάδας στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο και θρίαμβος πραγματικός του ελληνικού στρατού, οι Τούρκοι εγκατέλειψαν το Σαραντάπορο και τα Σέρβια. Η Κοζάνη απελευθερώθηκε, μαζί και η γύρω περιοχή.
Στο μεταξύ οι Κοζανίτες έτρεξαν στους τουρκικους στρατώνες κι άρπαξαν όπλα, πυρομαχικά, τρόφιμα, φάρμακα κι ό,τι άλλο θεωρούσαν χρήσιμο. Από όλες τις γειτονιές κατέβηκαν οπλισμένοι οι κάτοικοι στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της πόλης. Κάποιοι τοποθέτησαν στο καμπαναριό την γαλανόλευκη και το σταυρό της ορθοδοξίας. Ενώ οι καμπάνες ηχούσαν χαρμόσυνα, ο λαός δεν άργησε να βρεθεί στην έξοδο της πόλης με τα βλέμματα προσηλωμένα στο μέρος απ' όπου θα έφταναν οι ελευθερωτές. Μόλις οι Κοζανίτες αντίκρισαν τους στρατιώτες καβαλάρηδες ξέσπασαν σε ζητωκραυγές και σε παρατεταμένα χειροκροτήματα. Η δουλεία των 459 ετών είχε υποχωρήσει.}

Συγχρόνως στις 28 Οκτωβρίου μαζί με την εθνική επέτειο του ''ΟΧΙ'' η εκκλησία μας τιμά την αγία Σκέπη της υπεραγίας Θεοτόκου. Άυριο 1η του μηνός εορτάζουμε την Παναγία την Γοργοεπήκοο. Ένα από τα πολλά ονόματα που προσδίδουμε στην Παναγία μας είναι και αυτό ενώ η ομώνυμη θαυματουργή εικόνα της βρίσκεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους από το 1646.