Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Το Γενέθλιον της Υπεραγίας Θεοτόκου


Σε λίγες μέρες αγαπητοί αδελφοί, θα εορτάσουμε και θα πανηγυρίσουμε την μεγάλη εκείνη θεομητορική γιορτή, το γενέθλιο της Θεοτόκου. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι όλος ο χρόνος περιέχει διασκορπισμένες γιορτές κατά τις οποίες τιμάμε και προσκυνούμε την Παναγία. Έτσι και τώρα με το γενέθλιό της καλούμαστε να συρρεύσουμε στην εκκλησία, να προσευχηθούμε και το κυριότερο να κοινωνήσουμε των Αχράντων Μυστηρίων.

Στην επαρχία μας υπάρχει ένα μοναστήρι ιδιαίτερα διαδεδομένο το οποίο πανηγυρίζει στο γενέθλιο της Παναγίας. Όπως κάθε

χρόνο έτσι και φέτος πιστοί κάθε ηλικίας θα   τρέξουν από όλη την Μητρόπολή μας για να προσκυνήσουν την θαυματουργική εικόνα της και να ανάψουν ένα κεράκι στη χάρη της. Η κοσμοσυρροή που καταγράφεται κάθε χρόνο έχει ανιούσα κλιμάκωση, πράγμα πολύ θετικό.


Η εικόνα της Παναγίας της Παντάνασσας ή αλλιώς Ζιδανιώτισσας όπως έχει επικρατήσει να λέγεται (λόγω της ονομασίας της μονής) είναι θαυματουργική και ιδιαίτερα αγαπητή από τον φιλόχριστο λαό της Κοζάνης και της ευρύτερης περιοχής.  Η εικόνα της Παναγίας είναι από τα λίγα ιερά κειμήλια του μοναστηριού που έχουν διασωθεί. Χάρη στις φροντίδες των μοναχών και την αγάπη και την ευσέβεια των χριστιανών, επέζησε παρά τις τόσες περιπέτειες που γνώρισε και τους μεγάλους κινδύνους που πολλές φορές την απείλησαν. Δεν γνωρίζουμε τον αγιογράφο, ούτε τον ακριβή χρόνο της αγιογράφησης. Αφού όμως το 1541 υπήρχε στα Σέρβια και ήταν γνωστή, θα πρέπει να βρισκόταν εκεί από νωρίτερα και οπωσδήποτε από τους τελευταίους βυζαντινούς χρόνους. Η εικόνα μεταφέρεται την Παρασκευή της Διακαινησίμου (Παρασκευή μετά το Πάσχα) από το μοναστήρι στο ναό των  Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Κοζάνη. Την Κυριακή του Θωμά γίνεται πάνδημη λιτάνευση στην πόλη της Κοζάνης από το ιερατείο της πόλης, τις τοπικές, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές και πλήθος πιστών, καταλήγοντας στο ναό του Αγίου Νικολάου. Αφού παραμείνει εκεί για ορισμένο χρονικό διάστημα για προσκύνημα, μεταφέρεται στη συνέχεια εκ περιτροπής και σε άλλους ενοριακούς ναούς της πόλης. Η θαυματουργή εικόνα επέστρεφε στο μοναστήρι παραμονές της γιορτής του Γεννεθλίου της Παναγίας στις 8 Σεπτεμβρίου [τα τελευταία χρόνια -από το 2008- η εικόνα της Παναγίας επανέρχεται στη Μονή Ζιδανίου την 1η Αυγούστου]

 Εμείς στη γειτονιά μας το έχουμε έθιμο και τάμα να ξενυχτάμε μαζί με την εικόνα τις μέρες που την έχουμε στο ναό. (η φωτογραφία του κειμένου είναι απο μια φετινή βραδιά που ξενυχτήσαμε με την εικόνα)


Ας πρεσβεύει η Παναγία για όλο τον κόσμο και να μας φυλάει από κάθε κακό.